top of page

6 tipů pro modelky: Venkovní focení v zimě

Ahoj ahoj,

určitě už jste párkrát slyšely, že v modelingu bývá dobrým zvykem, fotit v parném létě kožichy a v zimě plavky. Ne, že bychom to přesně takhle praktikovali taky, ale je fakt, že na každém šprochu pravdy trochu... Takový lehký háčkovaný svetřík ve stromoví bez listí, pohádkové princeznovské šaty na sněhu, nebo rozevlátá květovaná letní sukýnka ve spící únorové krajině, prostě mají něco do sebe a výsledné fotky mohou být vážně úžasné.

Vypozorovali jsme ale, že mají slečny přes naše varování většinou tendenci exteriérová focení za chladného až mrazivého počasí tak trochu podceňovat, což je škoda, protože se tak mohou připravit o spoustu krásných fotek.

Tak jsme se rozhodli sepsat pár bodů o tom jak a hlavně taky proč se na taková focení pečlivě připravit, aby pak vše dopadlo co nejlépe. Takže, pokud zrovna nejdete na 15 min fotit do parku u náměstí, ale třeba na 3h do lesa kus za město:

1. Nabalte se, jak nejvíc můžete.

Rozhodně si vezměte na cestu čepici nebo mějte alespoň kapuci! Šála je samozřejmostí.

Hlavou a krkem uniká z těla 40 procent tepla. Účes se dá celkem rychle a jednoduše upravit, ale to, že se začnete ve větru třást jako osika ještě, než si vůbec sundáte bundu, se jen tak nespraví...

Nezapomeňte na rukavice!

S největší pravděpodobností tak fotografovi ulehčíte práci s retušováním vašich rudých prstů. Navíc je nebudete mít zkřehlé a bude se vám lépe převlékat, držet rekvizity apod.

Vezměte si ideálně velkou, teplou bundu až pod zadek. Minibundička do půli zad vás moc nezahřeje.

2. Myslete na pohodlnost oblečení a obuvi.

Mnohem rychleji a jednodušeji se do věcí na focení převlečete třeba z oteplovaček a volnějšího svetru, než z upnutých legín a těsného roláku. Čas, kdy se v chladném počasí musíte lopotit s oblečením a mrznout při tom, se pak ukrajuje z toho, který by se dal strávit samotným focením...

Podobně si na přesuny na lokaci a mezi lokacemi rozhodně neberte třeba kozačky na jehlách, ve kterých je to na přeražení, ani boty, které se musí šněrovat půl hodiny, aby se v nich vůbec dalo chodit.

Často se taky zapomíná na barvy... Když přijdete na focení v polích v blátivém listopadu ve světlých kalhotách a bílých botách, zpátky se už s tak bílými nejspíš bohužel nevrátíte.

Zkrátka, přijďte na focení klidně v tom, co se chystáte v následující sezoně poslat do věčných lovišť, hlavně, ať je to pohodlné a vhodné do terénu. Rozhodně nebudete za bezdomovce, ale za uvědomělou slečnu. :)

3. Zůstaňte v teple co nejdéle.

Nemějte snahu se do toho, v čem se bude fotit, převléci zbytečně brzy. V chladu je nejlepší, když se vše nazkouší nejprve v tom, v čem jste přišly, a to včetně póz a výrazů. Až když je jasné, jak přesně vše bude probíhat, pojede se naostro.

Pokud se zrovna nefotí, co nejdřív se zase oblečte do teplého oblečení. I když se vám to nezdá a přijde vám, že je vám dokonce teplo - věřte nám - máme své zkušenosti... Teplo, teplo, a pak přijde zlomový okamžik, kdy se nebudete moci zbavit třasu, a i když si ještě budete chtít hrát na hrdinku, že to zvládnete, výraz už prostě neopanujete a nakonec by se vám mohlo ještě udělat špatně, což třeba někde bokem od civilizace není tak úplně dobrý nápad...

4. Přineste si teplý čaj a svačinu.

I když si myslíte, že bez jídla a pití těch pár hodin v pohodě vydržíte, vřele doporučujeme, abyste si něco přinesli. Zima je dost vyčerpávající, tak je potřeba, abyste měli z čeho nabrat energii a něco na zahřátí i zevnitř.

P. S. A před focením se také klidně najezte - každý raději bříško dodatečně trochu zploští, než aby křísil vyhladovělou, zmrzlou modelku. Navíc hladovění v den focení toho většinou stejně už moc nespasí ;)

5. Trénujte pózy.

Zkuste si doma před zrcadlem alespoň pár různých výrazů a póz. Inspirujte se třeba tady:

Pokud je modelka schopná sama od sebe vystřihnout několik různých bezchybných póz a fotograf jí nemusí s každou pomáhat, celé focení se velmi urychlí, což se zvláště v zimě opravdu hodí. :)

6. Přibalte si kapesníčky.

Zní to sice vtipně, ale vážně jsou potřeba. Málokomu v zimě venku neteče za chvíli z nosu; navíc ostrý vítr nebo bělostný sníh a zářící nebe vhání slzy do očí.

Nebudou vás pak studit a mrznout vám na tváři a kromě toho ušetříte práci fotografovi, který se tak místo retuše bude moci více zaměřit třeba na propracování barevného tónování fotografií.

Jsme moc rádi, pokud vám tipy přišly užitečné, a jestli vás to od focení při nízkých teplotách neodradilo, budeme se s vámi třeba někdy těšit na viděnou při nějakém tom pěkném zimním focení! :)

Mějte fajn den,

Zuzka a Míra

MIRA Photography

Nejzajímavější příspěvky
Nedávné příspěvky
Hladat podle tagů
Sledujte nás
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page